21 kager, der blev opfundet i Danmark

Tilbage i 1990erne, før nordisk mad kom på alles læber, samlede madhistoriker Bi Skaarup 130 unikke danske fødevarer til EU-projektet Euroterroir. Fødevarerne skulle være opfundet i landet, produceret og spist her i mindst 3 generationer. 21 af Danmarks 130 bidrag var kager. Samvirke vil gerne præsentere dig for dem.

Brunkage

Type: Småkage
Beskrivelse: Tynd, cirkulær eller firkantet, brun småkage med rigt krydret smag.
Hvornår: Kagens krydring er karakteristisk for middelalderen, og det er heromkring den blev opfundet.
Brunkagen var tidligere kendt som peberkage, netop fordi den ligesom pebernødden, indeholdt peber.

Jødekage

Type: Småkage
Beskrivelse: Tynd, rund småkage med drys af kanel.
Hvornår: Opskrifter på jødekager findes helt tilbage til 1856.
Kagen må have lignet en jødisk kage med drysset af kanel eller kardemomme, så det er helt sikkert et kadeau til de jødiske bagere i København, siger madhistoriker Bi Skaarup.

Napoleonshat

Type: Tørkage
Beskrivelse: Mørdejskage af form som en napoleonshat med fyld af marcipanmasse, dens fladebund er betrukket med mørk chokolade.
Hvornår: Kagens alder kendes ikke præcist.
Den er sandsynligvis opfundet i anden halvdel af 1800-årene, hvor meget bagværk blev opkaldt efter Napoleon.

Fragilite

Type: Tørkage
Beskrivelse: Kvadratisk kage bestående af tynde lag af makronmasse med fyld af moccasmørcreme i tynde lag. Overside er drysset med florsukker.
Hvornår: Er opfundet af bager Johannes Steen på Amagertorv omkring 1910.
At kagerne har et fransk navn er typisk for perioden, fordi det lyder fint og fornemt – lidt som med ris a la mande, som jo er en pæredansk risbudding, siger madhistoriker Bi Skaarup.

Hindbærsnitte

Type: Fedtebrød
Beskrivelse: En rektangulær tynd kage lavet af 2 lag mørdej med hindbærmarmelade imellem og med glasur på.
Hvornår: Opfundet i 1700-tallet. Oprindeligt bestod hindbærsnitten af mange lag mørdej med hindbærmarmelade imellem. Anna Ankers mor var ekspert i kagen og ejede Brøndums hotel i Skagen, hvor den blev serveret. H.C. Andersen kom hele vejen til Skagen for at spise hendes hindbærsnitter, fortæller madhistoriker Bi Skaarup.

Ægte christiansfelder honningkage

Type: Kage af hvedemel, honning og krydderier.
Beskrivelse: De mørkebrune kager sælges i en lang række former og størrelser, med eller uden chokoladeovertræk, glasur, og creme eller syltetøjsindlæg. Hvornår: 1873 Sukkerbager Christian E. Rasch begyndte at fremstille kagerne, som har gjort Christiansfeld berømt både i Danmark og udlandet.

Cremebolle

Type: Flødekage
Beskrivelse: En stor, rund lysebrun bolle med fyld af kagecreme og lidt glasur ovenpå. Hvornår: I starten af 1900-tallet.
Cremebollen er også kendt som flødebolle, vandbakkelse og fastelavnsbolle. I dag spiser vi den til fastelavn, men tidligere blev den spist til festligheder hele året rundt.

Vaniljekrans

Type: Småkage
Beskrivelse: Småkage med vaniljesmag formet som en cirkulær krans med stjerneformet tværsnit.
Hvornår: 1840-erne.
Vaniljekransen er fra småkagernes storhedstid i 1840-erne, hvor husholdningerne fik jernkomfur, og man nu nemt kunne bage.

Pebernød

Type: Småkage
Beskrivelse: Små, rigt krydrede brune kager.
Hvornår: Middelalderen.
Pebernødder er blandt de første kager, der er bagt i Danmark. De kendes fra middelalderen, hvor de sandsynligvis blev bagt af rugbrødsdej tilsat krydderier.

Kransekage

Type: Tørkage
Beskrivelse: Lille aflang lys marcipankage med trekantet tværsnit pyntet med tynde, tværgående striber af hvid glasur, eventuelt med mørk chokolade på indersiden.
Hvornår: Kager bagt af marcipan findes i den ældste danske kogebog fra 1616.
Kransekagen, som den kendes i dag, stammer fra anden halvdel af 1700-tallet, hvor overflødighedshornet blev moderne. Kransekagen har altid været forbundet med fest, fordi mandler var ekstremt dyre. Oprindeligt er kager bagt af marcipan kendt helt tilbage til middelalderen og stammer fra Nordafrika.

Specie

Type: Småkage
Beskrivelse: Lys, tyk, cirkulær småkage
Hvornår: Stammer fra da jernkomfuret kom til i 1840-erne.
Navnet specie betyder art, fortæller madhistoriker Bi Skaarup.

Sarah Bernhardt

Type: Tørkage
Beskrivelse: En brun chokoladekage med form som et spids bjerg. Bestående af en makron med chokoladecreme og chokoladeovertræk pyntet med en viol på toppen.
Hvornår: 1911
Kagen er skabt af konditor Johannes Steen på Amagertorv i anledning af den berømte skuespillerinde Sarah Bernhards besøg i København.

Medalje

Type: Flødeskumskage
Beskrivelse: Rund flødekage af to cirkelformede bunde af linsedej med kagecreme og flødeskum imellem. Den øverste bund glaseres med hvid glasur og pyntet med flødeskum og frisk frugt.
Hvornår: Dukkede op omkring starten af 1900-tallet.
Flødekagerne kom til i starten af 1900-tallet, da vi fik styr på mejerbruget herhjemme, for det kræver, at man kan holde fløden kold. I det højere borgerskab var det moderne at gå på konditori og spise flødekager, forklarer madhistoriker Bi Skaarup.

Othellokage

Type: Lagkage
Beskrivelse: Cirkulær kage med flad overside bestående af biscuitbunde med fyld af kagecreme. Glaseret med chokoladeglasur på oversiden, mens kanten er sprøjtet med flødeskum.
Hvornår: Opskriften findes i kogebog fra 1915, men lagkagen blev opfundet omkring århundredeskiftet. Shakespeare-figuren Othello har lagt navn til kagen på grund af hans og kagens brune farve.

Gåsebryst

Type: Flødeskumskage
Beskrivelse: Skive af flødekagestang med halvrund overside betrukket med marcipan. Bunden er af butterdej, herover ligger fyldet, som består af et lag sveskemarmelade dækket med et tykt lag flødeskum.
Hvornår: Kagen blev til i starten af sidste århundrede på Vestsjælland.
Før køkkenmaskinerne var det svært at rulle en marcipan helt glat ud. Marcipanen fik en struktur på overfladen, der ligner gåsens bryst, og deraf kommer navnet.

Mazarin

Type: Tørkage
Beskrivelse: Flad cirkulær linseformet kage af mørdej med marcipanfyld glaseret med fondantglasur hvid eller chokolade og pyntet med en nød eller et cocktailbær.
Hvornår: Optræder første gang i kogebog i 1888.
Navnet hentyder af uforklarlige grunde til den franske kardinal Marzarin, som levede i 1600-tallet.

Klejne

Type: Småkage
Beskrivelse: En fedtbagt krøllet småkage nærmest udformet som to parallelle spiraler samlet i en flad spids i hver ende.
Hvornår: De første opskrifter på klejner stammer fra 1700-årene, men kagen er blevet spist helt tilbage til 1300-tallet.
Klejnen kan spores helt tilbage til 1300-tallet. Kager, der bliver bagt i fedtstof eller i jern, som vafler og æbleskiver, var smarte dengang, hvor man ikke bare lige kunne tænde en ovn.

Kartoffelkage

Type: Flødeskumskage
Beskrivelse: Oval vandbakkelse med kagecreme dækket med marcipan og pudret kakao.
Hvornår: Kagen hører til flokken af konditorkager, som blev opfundet i starten af 1900-tallet.
Kartoffelkager indeholder ikke kartofler, så navnet hentyder til kagens form og farve – ikke fyldet.

Rubinsteinkage

Type: Flødeskumskage
Beskrivelse: Makronbunde med et lag hindbærmarmelade og et tykt lag hvælvet romfromage. Kagen er pyntet med en krans af små vandbakkelser fyldt med flødeskum og betrukket med mørk chokolade, knust nougat og flødeskum.
Hvornår: Omkring 1907. Kagen blev skabt i forbindelse med den berømte pianist Arthur Rubinsteins besøg i Danmark af en ukendt konditor, mener Bi Skaarup.

Napoleonskage

Type: Flødeskumskage
Beskrivelse: Rektangulær flødekage bestående af to lag butterdej med hindbærmarmelade, kagecreme og flødeskum imellem. Det øverste lag af butterdej er glaseret med hvid eller brun romglasur.
Hvornår: Kagen er nævnt i en kogebog fra 1856

Linse

Type: Tørkage
Beskrivelse: Flad mørdejskage med bølget kant og fyld af gul kagecreme.
Hvornår: Opskriften findes i en kogebog fra 1648.

Læs mere om