Gå aldrig glip af noget

Hvordan steger du de perfekte frikadeller eller fjerner glaspest? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyttige tips, gode råd og inspirerende opskrifter hver uge i din indbakke.

Genbrug

Forbrug | Tema

Diadem i samlesæt

Det går igen på slottet... Prinsesse Benedicte formår at sætte smykkerne sammen på ny.
Af Liv Mygind | Foto: Kit Weis, De Danske Kongers Kronologiske Samling | 27. januar 2010

Smykker redesignes og gamle perler bruges på ny, når prinsesser og dronninger skal pyntes til fest. Prinsesse Benedicte havde i sin tid et fint hårspænde, som ikke var moderne mere, og derfor blev det omdannet til en broche.

Genbrugsdiadem

Senere fik prinsessen to brocher mere, der passede sammen med den første. Da hun så fik brug for et diadem, blev de tre brocher forvandlet, og alle tre dele samlet til et diadem, fortæller museumsinspektør ved Amalienborgmuseet Birgit Jenvold.

»Det er jo ikke så tit, man har anledning til at gå med diadem, så guldsmeden sørgede for, at de tre smykker stadigvæk kunne skilles fra hinanden. På den måde fik smykket mange flere funktioner,« fortæller museumsinspektøren.

Gamle perler får nyt liv

Christians IX’s kone Dronning Lovisa var ligeledes god til genbrug og fik smedet smykker af genbrugsperler.  Hun blev opmærksom på nogle løse perler, der lå sammen med kronjuvelerne, som hun fik sat ind i nogle nye smykker.

perler
Det er disse perler, der lå løst sammen med kronjuvelerne, som her kan ses efter, de er blevet sat i smykker.
Foto: ©Kit Weis, De Danske Kongers Kronologiske Samling

Kommentarer