11 gode råd til hundeopdragelsen

Det kan være en stor omvæltning for både menneske og hund, når Fido flytter ind bag husets fire vægge. Skal du til at anskaffe dig en hund, eller har du lige fået en, så vil du måske finde disse 11 gode råd fra hundeinstruktør Aino Pedersen nyttige.

Husk, at den nye hundehvalp skal have ro til at falde til.

Vælg den race, der passer til familien

Bliv klog på den race, du overvejer at købe. Vurdér, om den passer til dig og din familie, og om du kan opfylde dens behov for mental og fysisk stimulering – også de næste 10 til 13 år.

Læg et hundebudget

Sæt dig ind i omfanget af udgifter til foder, dyrlæge, eventuel trimning/klipning, forsikring, udstyr og træning. 

Vær kritisk over for opdrætterne

Besøg gerne flere, og se, hvordan hvalpene bor, og spørg, hvor meget hvalpene er sammen med mennesker og med i hverdagen. Undersøg, om hvalpene er sundhedstjekket, vaccineret og ormebehandlet. Vurdér forældrehundenes temperament, hvis du har mulighed for de.t

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bestil plads på et hvalpehold, før hunden kommer 

Der kan være ventetid på hvalpetræning. Bestil derfor plads, så I kan starte træning for eksempel ved niugersalderen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold ferie, når hvalpen ankommer

2 til 3 ugers ferie vil formentlig være tid nok til, at hvalpen kan nå at falde til og lære at være alene hjemme.

Giv hvalpen ro til at falde til

Vent med fremvisning og besøg, til din nye hund er faldet til, selv om du gerne vil vise hunden frem med det samme.

Sov sammen med hvalpen

Lad ikke hvalpen sove alene de første nætter. Læg dig på en madras ved siden af hvalpens soveplads, eller lad hvalpen sove ved siden af din egen seng. 

Hvalpens soveplads er dens helle

Tal med eventuelle børn om, at hvalpen skal have fred, når den lægger sig på sin soveplads.

Træn renlighed

Som tommelfingerregel skal hvalpen tisse/besørge, når den har sovet, spist og leget. Hvis hvalpen går lidt afsides, kan du være næsten sikker på, at den sætter sig få sekunder efter, så sørg for at luk den ud.

Lær hvalpen at være alene hjemme

Lad den se, når du går, og giv den lidt hyggeligt at beskæftige sig med, så den lærer at forbinde afskeden med noget rart. Start med kun at gå uden for døren i kort tid og bliv så væk i længere og længere tid. Selv om man har fri den første tid sammen med hvalpen, bør man i videst muligt omfang holde den døgnrytme, som man har i sin hverdag.

Lad hvalpen møde verden

Det er vigtigt at præsentere den helt unge hvalp for en masse nye ting – børn, tog, knallerter, kørestole, heste, transportbure, mænd med skæg, hatte og så videre. På den måde ruster du din hund til at møde nyt uden at blive bange og nervøs.

Læs mere på nettet

Hundeinstruktør Aino Pedersen henviser desuden til klartilhund.dk, hvor du kan blive klogere på, om du skal anskaffe dig hunden, vente, eller droppe idéen om at få en lille Fido. Desuden er der også en guide til, hvordan du køber hvalp.

Læs mere om