Brændevin med nordisk smag

En tur rundt om Nordpolen inspirerede eventyreren Anders Bilgram til at blive destillatør med eget mikrodestilleri i Nordjylland. Hans rom og gin er nu præmieret blandt de bedste i verden
Anders Bilgram på Nordisk Brænderi

Anders Bilgram, der står bag Nordisk Brænderi, tjekker kvaliteten på Skotlander Rom. Rommen ligger på fade i op til flere år, inden den tappes og sælges.

Nærhed og nordiske råvarer plukket uden for brænderiets vinduer

I klitterne på sydsiden af Jammerbugten vokser havtorn og klitroser. Det er blandt andet her tæt på kysten, Anders Bilgram henter de bitre, gulorange bær fra havtornen, der smager, så selv en trænet mund snører sig sammen, når man bider i dem rå. Bærrene ender sammen med kronblade fra hybenrosen i gin. De fleste blade, bær og frugter er håndplukkede, gerne lige uden for døren. For nærhed og de nordiske råvarer er vigtige på mikrodestilleriet Nordisk Brænderi, som Anders Bilgram startede for lidt mere end seks år siden.

Nordpolen inspirerede til Nordisk Brænderi

Inspirationen til at bruge de nordiske bær og urter som ingredienser kommer fra Anders Bilgrams rejser. Anders Bilgram har blandt andet været på ekspeditioner i Norden, Grønland, Alaska og Canada. Den største og længste tur var en ekspedition rundt om Nordpolen i åben jolle, som Anders Bilgram og tre andre påbegyndte i 1999 og færdiggjorde i 2008.

Hver sommer, når isen slap de nordvendte kyster, fortsatte ekspeditionen fra året før, til hele turen fra Skandiavian og nord om Grønland, Canada, Alaska, Rusland og Norge var tilbagelagt. Otte somre med to-tre måneders sejlads for at møde de oprindelige folk, der bor langs Ishavets golde kyster.  Anders Bilgram og holdet er de første, der har sejlet hele vejen rundt om Nordpolen i en åben jolle. Og det var på en af de ture, at Anders Bilgram fik ideen om at blive destillatør selv. 

»Kulden bider så højt mod nord. Vi drømte tit om noget, der kunne give os varmen. Et lille glas brændevin. Når vi på ekspeditionen mødte lokale indbyggere, hvad enten det var i Canada, Alaska eller Rusland, bød de på alt fra junglebrew til hjemmelavet vodka til at varme sig på. Man kan nærmest sige, at drømmen om at lave min egen brændevin blev født med klaprende tænder,« fortæller Anders Bilgram. 

Selvom flere forsøgte at tale Anders Bilgram fra drømmen, åbnede han seks år senere - i 2009 - Nordisk Brænderi i Hjortdal lidt uden for Fjerritslev. Det var året efter den sidste etape af turen rundt om Nordpolen. En etape, der blandt andet bød på flik-flak på en strand i Sibirien, da et tilskud fra Landdistriktsmidlerne var i hus.

»Jeg stod på en strand med satellittelefonen. Min kone Ghita kunne fortælle de gode nyheder. Nu var jeg i gang med min drøm,« fortæller Anders Bilgram. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kobberkedlen syder med alt fra æbler til enebær

Brænderiet og privatboligen ligger med skøn udsigt over Jammerbugtens brusende hav og klitterne, hvor nogle af ingredienserne plukkes. 

Inderst i brænderiet står den store kobberkedel, hvor æblebrændevin, rom, whisky og alle de andre små skarpe begynder deres vej til flaskerne. Kobberet er perfekt til produktion af spiritus. Kobber er nemlig en god varmeleder, og samtidig binder kobberet den svovl, som kommer ved enhver brænding. Det giver en renere smag, når glasset tømmes. 

Den første brændevin, Anders Bilgram destillerede på kedlen, var æblebrændevin. Æblerne er primært af sorten Filippa, som købes af en avler i Aalestrup. Herudover kommer der vilde skovæbler fra en ejendom i Stensbæk. 

»Filippa-æblerne er ligesom de lækre skovæbler gode til brændevin. De smager godt igennem, men den naturlige syre fra æblet kommer ikke med i det færdige destillat,« fortæller Anders Bilgram. 

Anders Bilgram kender nemlig indholdet i sine flasker ud og ind. En god brændevin er ikke bare noget, man laver fra den ene dag til den anden. Hans læremester, Herbert Rösch, er slotsdestillatør i Tyskland og har lært ham, hvordan den store kedel fungerer, og hvordan man »skruer« en god brændevin sammen. 

Smager på gin med pegefingeren


»Det kan nemt tage halvandet år fra den første idé, til vi har forfinet produkterne. Vi prøver mange gange, så vi får den helt rigtige smag af urter, bær og frugter til at træde frem,« siger Anders Bilgram.I begyndelsen var Anders Bilgram alene på Nordisk Brænderi, men han har for et år siden ansat brænderiarbejderen Jesper Lauridsen. Så er de to til det store arbejde, når et nyt produkt skal laves. Tre destilleringer med de samme urter kan give tre forskellige ginner. Derfor skal man kun ændre på én ting i processen, når man gør et nyt forsøg på at finde den gode smag. 

»Vi smager på hver destillering, men alkoholprocenten i kedlen kan sagtens nå over 80 procent, og derfor er det også kun på spidsen af en lillefinger, når vi skal smage. Ellers bliver vi jo fulde i løbet af en arbejdsdag. Og selvom det kun er en dråbe, kan vi godt finde ud af, om det er den rigtige smag, der dominerer i toppen af eksempelvis ginnen,« siger Anders Bilgram. 

Plukkedag for hele familien fylder brænderiets lager af urter og bær

Rundt om i brænderiet står frysere fyldt med blandt andet bær, som er indsamlet og skal bruges i destilleringsprocessen. To gange i juni inviteres familie og venner til store plukkedag, hvor der indsamles store mængder hybenroseblomster og hyldeblomst. Dagene afsluttes med fest og hygge. 

I en anden fryser findes multebær fra Sverige og den grønlandske urt qajaasat, som Anders Bilgram gerne ville prøve i brændevine, allerede inden Nordisk Brænderi blev født. Qajaasat får han sendt fra Narsaq i Vestgrønland, hvor dan plukkes i fjeldet. Urten ender i Nordisk Gin. 

Urter, bær, alkohol og andre ingredienser bliver kogt i kobberkedlen på Nordisk Brænderi, og gennem kogeprocessen trækker alkoholen smagen ud af de ingredienser, som er med i den enkelte destillation. På kedlen er bygget en særlig enhed, der – før dampene løber gennem kondensatoren – sikrer den helt optimale smag. 

»Man skal være en god håndværker, vise omhu, smage og kigge godt efter,« forklarer Anders Bilgram.  

Det bedste vand hentes i en privat borin og giver god smag 

Brænderiet er et mikrodestilleri. Det er kun små mængder, som brændes ad gangen. Én destillation med 200 liter vand giver mellem 5 og 17 liter alkohol alt afhængigt af, hvad man destillerer. Hvis man destillerer æbler får man typisk 10 liter alkohol, mens destillation af Skotlander Rom giver helt op mod 16-17 liter pr. destillation, da det er gæret op til en højere alkoholstyrke. Vandet til den efterfølgende fortynding kommer fra egen boring, som rummer noget af det bedste og reneste drikkevand i Danmark.

Hver flaske fra Nordisk Brænderi er nummereret og signeret af Anders Bilgram. Det er en garanti for kvalitet. Men selvom mængderne er små, er anerkendelsen stor. Rommen, som Nordisk Brænderi har lavet for Skotlander, var den første til at få ros fra eksperter. Uden Anders Bilgram vidste det, havde Skotlander sendt en flaske til bedømmelse i en stor rom-konkurrence i Florida. 

»Nu bliver vi til grin! Det var det første, jeg tænkte. Men mandag formiddag blev jeg ringet op af Anders Skotlander. Vi havde vundet en guldmedalje. Det havde jeg aldrig troet,« fortæller han. 

Han begyndte i foråret 2015 at sende flasker fra Nordisk Brænderi ind til bedømmelser i San Francisco, New York, Berlin og Miami, og ikke mindre end 14 medaljer og anerkendelser er det efterhånden blevet til for alt fra rom og whisky til gin og frugtbrændevin. Desuden blev Nordisk Brænderi i Berlin kåret til Distillery of the Year.

Læs mere om