Sådan undgår du brune æbler

Det er skønt med æblebåde i madpakken og friskskårne tern i salaten. Det er bare ikke så lækkert, hvis æblestykkerne er brune og uappetitlige. Få her 5 gode tips til at undgå brune æbler.

Der er flere muligheder for at stoppe æblerne fra at blive brune. Både salt og citron er effektive våben mod oxideringen.

Brug citronsaft

Fyld en skål med vand og et godt skvæt citronsaft, inden du skærer dine æbler. Put løbende den skårne frugt op i skålen. Citronsyren stopper oxideringen og hæmmer det enzym, der gør æblerne brune. Oxidering er en kemisk proces, hvor et eller flere stoffer reagerer, når de udsættes for ilt. Alternativt kan man smøre sin kniv med en halv citron med jævne mellemrum eller pensle citronsaft direkte på frugtstykkerne. Derved stoppes oxideringen i æblets overflade. Hvis du ikke har citron, kan eddike eller saft fra andre citrusfrugter også bruges.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug saltvand

Letsaltet vand er også en effektiv metode. Opløs en halv teske salt i en liter vand, og lad æblestykkerne trække i vandet i cirka 5 minutter. Efterfølgende kan stykkerne skylles i koldt vand. Den korte trækketid og skylningen sikrer, at dine æbler forbliver pæne - uden at smage af salt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Danskvand virker også

Kulsyreholdige drikke har en lav pH-værdi og kan derfor også bruges til at hæmme den brune farve. Hvis du ikke har lyst til at hælde cola over børnenes æblesnack, kan du i stedet bruge danskvand - gerne med citrus.

Blancher æbler til madlavning

Hvis du skærer æbler til kager, æblegrød eller varme madretter, kan du med fordel blanchere æblerne i kogende vand i 2-5 minutter. Metoden gør æblerne bløde, så den er ikke anbefalet, hvis æblerne skal spises rå. Kogningen deaktiverer enzymerne og giver flotte ablestykker til æblekage, flæsk eller grød.

Pak æblerne godt ind

Ilt er æblets fjende mod friskhed, og selvom du har givet æblerne en tur i saltvand eller citron, stopper bruningsprocessen ikke fuldstændig. Pak æblestykkerne tæt ind i husholdningsfilm, hvis de for eksempel skal med på madpakken.

Læs mere om