Kasper Lau, frivillig i SIND: Jeg var ensom og syg

Misbrug og ensomhed var ikke nok til at få en støttekontaktperson, so Kasper tog sagen i egen hånd og er nu frivillig i en ungdomsklub for sindslidende i alderen 16-35 år.
Kasper står i en brolagt indkørsel med hænderne i lommen.

For Kasper drejer det sig om at hjælpe unge sindslidende ud af ensomheden

Kasper Lau ved, hvordan det er at være ung, sindslidende og uden kontakt med andre

Han har prøvet det selv. Da han var 17, henvendte han sig til Frederikshavns Kommune for at få kontakt til en person, han kunne tale med om sine problemer. Han husker tydeligt, hvor svært det var for ham at sidde roligt i stolen på et kontor og fortælle 2 fremmede kvinder, at han havde gået i 4 forskellige kommuneskoler, havde forladt folkeskolen uden afgangseksamen, var uden uddannelse og uden venner.

Kvinderne roste ham for at gøre noget selv og tage hul på problemerne ved at henvende sig. Men kort efter modtog han kommunens skriftlige svar, som han husker ordret: »Hej Kasper, mange tak for samtalen. Vi vurderer, at du ikke er syg nok til at blive visiteret til en støttekontaktperson.« 

Kasper boede for sig selv. Kæreste og venner var droppet, fordi han ville afvænne sig selv fra misbrug af amfetamin, alkohol og hash, og han var bange for tilbagefald, hvis han beholdt sin omgangskreds. Nytårsaften sad han alene inde i sin mørke lejlighed i Frederikshavn og betragtede fyrværkeriet, der lyste natten op uden for vinduerne. Ensomheden varede i 2 år, hvor han jævnligt havde selvmordstanker.

»Jeg havde været kriminel i min tid som misbruger, og jeg vidste, at hvis jeg gik i byen, kunne jeg nemt gå bananas. Heldigvis gik det ikke så galt, at jeg fik en plettet straffeattest. Var det sket, kunne jeg ikke lave de ting, jeg laver i dag,« fortæller Kasper Lau.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

I dag er han 23 år og helbredt for sin psykiske lidelse

Han arbejder som social- og sundhedsassistent, har blandt andet haft job på den retspsykiatriske afdeling i Brønderslev, og han bruger al sin fritid på SIND-nettet, som formidler kontakt mellem psykisk syge og frivillige besøgsvenner og støttepersoner.

Han er den yngste frivillige kontaktperson, SIND-nettet nogensinde har haft, og han er idémanden bag en ungdomsklub for sindslidende i alderen 16-35 år. Klubben har åbent hver lørdag mellem 16 og 22, hvor Kasper er at finde blandt de 20 frivillige og 40 medlemmer af klubben.

For Kasper drejer det sig om at hjælpe unge sindslidende ud af ensomheden, lave mad og spise sammen, tage til bowling og på fisketure eller på en udflugt til Læsø, der ligger halvanden times sejlads fra Frederikshavn. 

»Nogle, der kommer her, er så syge, at de ikke engang kan drikke et glas vand foran andre mennesker. Det vigtigste er at være sammen med andre og gøre almindelige ting,« siger han. 

Kasper Lau, 23 år, Frederikshavn, social- og sundhedsassistent, frivillig i SIND