Tag kattebid alvorligt

Selv et lille sår efter et kattebid kan dække over farlige bakterier dybt i huden. I værste fald kan det ende med amputation af en finger. Derfor - afsted til lægen, hvis du bliver bidt.
Kat med åbent gab

Kattens mundhule indeholder blandt andet forskellige streptokokker og pasteurella-arter, som kan overføres i forbindelse med et bid.

Kattebid kan give infektion

Selv om en kat kan være nok så kælen og kærlig, er den stadig legesyg og kan komme til at bide sin ejer. Den kan også føle sig truet og bide fra sig. Og det kan være alvorligere, end man umiddelbart skulle tro.

»Et kattebid vil typisk efterlade nogle små sår, som får én til at tro, at der ikke er sket nævneværdig skade. Det ser uskyldigt ud, og mange lader derfor være med at søge læge med det samme. Men det er ikke en god idé,« siger overlæge Lone Kirkeby fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Holstebro.

Kattens hjørnetænder er sylespidse, og kombineret med forskellige bakterier er det en farlig cocktail. 

Fakta om kattebid

 

• Der er 650.000 katte i Danmark (Danmarks Statistik 2000)

• Cirka en procent af alle skadestuebesøg skyldes dyrebid – fire ud af fem gange fra hunde. Derefter følger kattebid.

• Risikoen for at udvikle en infektion efter et kattebid er dobbelt så høj som efter et hundebid – ikke mindst fordi folk typisk søger læge senere ved kattebid.

• De fleste kattebid går ud over hænderne.

• Hvis en infektion i en finger efter et kattebid ikke behandles i tide, kan det i værste fald ende med amputation af fingeren.

Kilde: Lone Kirkeby, Danmarks Statistik

Infektion dybt i huden, da biddet er dybere, end man lige tror

Kattens mundhule indeholder blandt andet forskellige streptokokker og pasteurella-arter, som kan overføres i forbindelse med et bid.

»Såret lukker ofte hurtigt til, men med de sylespidse hjørnetænder bliver biddet ofte dybere, end man lige tror. Og dybt i såret kan kattens tænder efterlade bakterier, der ikke kræver ilttilførsel. Derinde hygger de sig i kropsvarmen og har optimale vækstbetingelser, og så udvikles der nemt en infektion,« fortæller hun.

Derfor skal man ikke slå et kattebid hen.

»En infektion efter et kattebid kan udvikle sig meget hurtigt og skal altid tages særdeles seriøst,« siger Lone Kirkeby.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Risikable komplikationer

På grund af de alvorlige infektioner, som et kattebid kan forårsage, vil lægen altid overveje en forebyggende antibiotikabehandling.

Hænderne er ofte mest udsat. Her er der også størst risiko for komplikationer, fordi biddet nemt trænger ind i en seneskede, en sene eller eventuelt et led.

»Her kan en infektion meget hurtigt blive yderst alvorlig, fordi antibiotika ikke kan trænge gennem den naturlige barriere, som seneskeden eller ledkapslen danner. Det kan kræve en operation, hvor man må åbne og rense såret, så man får betændelsen væk og får mulighed for at bevare de vigtige strukturer, inden det er for sent. I værste fald kan det ende med en amputation af fingeren,« fortæller hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gode råd, hvis du bliver bidt

  • Skyl såret grundigt under rindende vand. Hvis det bløder let, så lad det til en start bløde. Det hjælper til at skylle nogle af bakterierne ud. Læg derefter et let pres over med et fugtigt stykke gaze, alternativt en ren, fugtet klud eller viskestykke.
  • Søg læge straks. Det er lettest at bremse en infektion, hvis en behandling startes op inden for seks timer efter skaden.
  • Sørg for at få en stivkrampevaccination, hvis det er flere end 10 år siden, du fik en vaccination sidst.
  • Vær selv opmærksom på infektionstegn i efterforløbet. Klassiske tegn på betændelse er smerter, hævelse, varme, rødme, nedsat bevægelighed og eventuelt pus-sekretion. Man kan sagtens have en operationskrævende hånd uden at have feber. Så lad dig ikke vildlede af  en normal temperatur.
  • Hvis der er tegn på infektion senere i forløbet: Søg læge straks!

Læs mere om