8 ting du kan gøre, når en ven bliver alvorligt syg

Hvis en ven eller bekendt bliver alvorligt syg eller havner i en anden livskrise, kan det være svært at finde ud af, hvad man skal gøre. Her kommer 8 råd til, hvordan du kan hjælpe.

Disse gode råd kan både bruges, hvis en bekendt bliver alvorligt syg, eller hvis en ven eller bekendt bliver fyret, skilt eller havner i en anden livsomvæltende situation.

1 - Gør noget

Når man rammes af en krise eller af sygdom, er en af de værste ting andres tavshed om emnet. Risiker hellere at spørge lidt kejtet eller at gøre noget forkert end ikke at gøre noget. Spørg ikke så meget, bare gør noget. Der er mange forskellige ting, du kan gøre, når en bekendt eller ven bliver alvorligt syg. Spørg dig selv, hvordan du gerne vil hjælpe?

2 – Hold ofte kontakt

Send en opmuntrende SMS og vis i det hele taget interesse og bliv ved med at vise interesse, selvom din ven eller dit familiemedlem er syg i lang tid. Selvom du ikke får svar på dine opkald, sms’er eller mails, så bliv ved med at skrive og vis, at du er der og tænker på den, der er syg. Skriv også, at du ikke forventer svar, så den syge ikke føler sig uhøflig, hvis han ikke har overskud til at svare.

Kom på besøg, også selvom sygdomsforløbet er langt. Kan den syge ikke overskue dit besøg, når du kommer, så vink og sig hej og gå igen. Det betyder stadigvæk meget, at du viser, du gerne vil være der for den den syge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3 - Lyt og spørg

Når du stiller åbne spørgsmål som “Hvordan har du det?” og viser, at du har tid til at lytte, støtter du personen, der er ramt af sygdom eller krise. Du kan også spørge, om du må spørge til sygdommen, eller om personen hellere vil tale om noget andet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4 - Hjælp med praktiske gøremål

Bliv konkret og praktisk i din hjælp. Det kan være svært for den syge selv at foreslå, hvad han eller hun gerne vil have hjælp til, så prøv at være helt konkret, når du siger, at du vil hjælpe.

  • Aflever hjemmelavet mad til fryseren.
  • Ring på og spørg, om du må gå en tur med hunden.
  • Skriv en sms og sig, at du kommer og pudser vinduer i morgen.
  • Spørg, om du må køre en tur med støvsugeren.
  • Skriv, at du gerne vil gå en tur sammen med personen, og kom med et forslag til, hvornår det kan være.
  • Fortæl, at du skal ud og handle, og spørg, hvad du skal købe med.
  • Tilbyd at skifte dæk på bilen.
  • Spørg, om du skal gå ud med skraldet eller køre på genbrugspladsen.
  • Kør en tur med græsslåmaskinen.
  • Tilbyd at vaske tøj.
  • Aftal at hente børn i børnehaven.
  • Tilbyd at køre børn til fritidsaktiviteter.

5 - Send blomster

Hvis en ven er syg i længere tid, kan det være en måde at vise, at man stadigvæk er der, at du sender blomster. Du kan også plukke en buket blomster, grene eller lave en juledekoration, da det er tanken, der tæller.

6 - Fortæl om dit eget liv

Hospitaler kan være opslidende at opholde sig på i længere tid. Det kan være rart at høre nyt ude fra den virkelige verden. Så overvej, om det kunne være en god idé at sende en sjov video, eller fortæl om dit liv, når du skriver til den syge, så jeres dialog ikke udelukkende handler om sygdommen.

7 - Lav et vennenetværk

Skab eventuelt et uformelt netværk af venner omkring den syge. Aftal eventuelt en turnusordning for, hvornår I gør hvad, så hjælpen bliver fordelt. 

Lav eventuelt en sms-kæde, så alle venner får besked, når den syge er indlagt igen, eller der er en forandring i sygdommen.

Hvis du ikke står den syge meget næt, så sørg for at holde dig opdateret hos en nær ven af den syge, så du bliver holdt informeret og kan gøre noget, når der er brug for dig.

8 - Hjælp også de allernærmeste pårørende

Ved at holde kontakten til den syges ægtefælle eller børn støtter du dem, der er allernærmest, så de får mere overskud til at støtte den syge.

Læs mere om