Sådan bliver du bedre til at huske, hvad du læser

Du læser og læser. Så lukker du bogen – og vupti – alle ordene er væk. Du kan ikke se dem, og du kan slet ikke huske dem. Line Sander fra kursusvirksomheden SUPPLEMENT er kandidat i kommunikation og holder kurser i hukommelse og studieteknik. Læs hendes råd her, og lær at huske, hvad du læser.

Det kan være uoverskueligt at skulle huske alt, hvad der står i bøgerne. Men der er et par tricks, som kan hjælpe dig.

Koncentration er nøglen

Måske er det snart eksamenstid. Måske har du brug for at få læst den tunge rapport før næste møde på arbejdet. Du læser og læser, men ordene forsvinder, og du kan ikke huske, hvad du lige har læst.

Hvis ikke tiden med næsen i bogen skal være spild af tid, skal vi være koncentrerede, når vi læser, for vores koncentration er vores evne til at absorbere viden. 

Støj på linjen 

Det kan være svært at koncentrere sig, når der er støj på linjen, som Line Sander kalder det. Du kender det sikkert. Du prøver at få læst bunken af papir, din chef har sendt dig, men pludselig spadserer hjernen af sted. Du begynder at tænke på, hvad I skal have at spise i aften. Hvad var det egentlig, din bedre halvdel sagde i morges? Og kan du nå at slå græsset inden aften? Den slags tanker forstyrrer, og du mister koncentrationen og dermed din mulighed for at lære nyt. 

Derfor er det vigtigt at få parkeret den mentale støj. Skriv tankerne ned på et stykke papir og læg det uden for dit synsfelt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Multitasking er ikke altid godt

At gøre flere ting på samme tid er ikke altid en dyd. Mens du læser, tjekker du måske også mails, eller du modtager en sms, som du føler, du bliver nødt til at læse med det samme. 

Det går ud over koncentrationen. Sluk i stedet computeren og sæt telefonen på lydløs, eller læg den i et andet rum. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Husk pauserne

Det kan godt være, at du gerne vil have læsningen overstået hurtigt, men det er vigtigt at holde pauser. Indlæg små, korte pauser hver halve time. Pauserne bør ikke vare mere end max 5 minutter, og de må ikke bruges på Facebook, Instagram eller til at tjekke e-mails. Det er heller ikke nu, sommerferien skal bookes.  

Brug i stedet pauserne på at rejse dig op, og lad tankerne flyve, så du kan fordøje alle de informationer, du lige har læst. 

Færdig med at læse – og hvad så? 

Du har læst og været koncentreret længe. Nu skal du have gemt informationerne et sted, hvor du kan finde dem frem igen. Udfordringen er nemlig, ifølge Line Sander, at få gemt den nye viden et sted i hjernen, hvor du kan finde det igen. 

Brug farver

Hjernen husker bedst, når vi er blevet følelsesmæssigt berørt eller har fået skabt billeder i hjernen. Derfor husker du sikkert den gode roman, du læste sidste sommer, men ikke rapporten, du læste i går. 

Når vi læser faglitteratur eller rapporter på arbejde, skal vi altså hjælpe hjernen, og hjernen elsker farver. Hav derfor altid 3-4 farver ved hånden og skriv farverige noter. 

Husk også, at hvis du kan tegne, hvad du lige har læst, så har du forstået det, og så er det lettere at finde frem fra hukommelsen senere. 

Repeter, repeter, repeter

Repetitioner kan mere, end vi tror. Der er en grund til, at vi stadig husker telefonnumrene til vores barndomsvenners forældre, men ikke kan huske vores ægtefælles mobilnummer, som er kodet ind i vores telefon. Ny viden kan altså lagres i din hukommelse ligesom telefonnumre fra før mobilens tid.

Sidder du og læser lange tekster til eksamen, så luk bogen og kig op i loftet, mens du genfortæller, hvad du lige har læst. Det er første repetition. 

Næste dag fortæller du dig selv, hvad du læste i går. 2. repetition. 

Når du går tur med hunden eller er ude at løbe en tur, bruge du lidt tid på at tænke over, hvad du har fået af ny og værdifuld viden i de sidste dage. 3. repetition. 

Find de tidspunkter, der passer dig bedst, når du skal repetere. Det kan gøres på mange måder, men det vigtigste er, at du trækker det, du har læst, frem og tilbage fra hukommelsen, indtil stien i hjernen er trådt ned. Så husker du det, du har læst. 

Læs mere om