Quiz: Er grøntsagen sundest rå eller tilberedt?

Er kartoflerne sundest, når de er kogte, og er det rigtigt, at en rå tomat er bedre end en soltørret tomat? Der findes mange myter om tilberedning af mad – men er det sandt, at tilberedning ødelægger vitaminer og mineraler? Tag quizzen og se, om du kan gætte, om 8 forskellige grøntsager er sundest, når de er rå, eller når de er kogte
Rå og grønne spinatblade i skål

Spis spinat og bliv stærk! Skipper Skræk har fat i noget rigtigt: spinat indeholder masser af vitaminer og mineraler. Men har du styr på, om spinat helst skal spises rå eller tilbereet?

Hvad er bedst? Råt eller kogt?

»6 om dagen«. »Spis grove grøntsager«. Det skorter ikke på sundhedsrådene – helst skal man spise 600 gram frugt og grønt om dagen, men det gør danskerne langtfra. De seneste tal fra Landbrug & Fødevarer opgør danskernes gennemsnitlige indtag til 379 gram. Dermed er der plads til at spise 221 gram mere, inden man rammer loftet. Vidste du, at det slet ikke er lige meget, om man spiser grøntsagerne rå eller kogte? I mange tilfælde er der stor forskel på, hvor mange næringsstoffer grøntsagerne indeholder, og dermed hvor sunde grøntsagerne er, alt efter om grøntsagerne er tilberedte eller rå.

Tag quizzen nedenunder for at se, om du kan gætte, hvornår de 8 grøntsager er sundest. Og svar også på tillægsspørgsmålet om frugt.

Tomater

Spinatblade

Hvidløg

Gulerødder

Broccoli

Grønne bønner

Bladselleri

Bonusspørgsmål: Frisk frugt

Damp grøntsagerne i stedet for at koge dem

Grøntsager er sunde, men vitaminindholdet falder i nogle typer grøntsager, når du koger dem. Det gør sig blandt andet gældende for broccoli, blomkål, asparges, majs og rosenkål, der alle mister mellem 20 og 50 af vitaminer, mineraler og gavnlige plantestoffer under kogning.

Du kan råde bod på tabet af de gavnlige stoffer, har Grethe Irene Borge, der er seniorforsker ved Nofima i Ås, tidligere forklaret til forskning.no:

»Hvis du i stedet dampkoger dine grøntsager, reducerer du dette tab med 50 procent i forhold til kogningen i vand.«

Hvis du koger suppe, mister du ikke mineraler og vitaminer, da kogevandet bliver spist.

Læs hele studiet i Food Science and Technology

Kilde: Videnskab.dk

Kilder til hele historien: Scientific American, professor Leif Skibsted i tidligere artikler i Samvirke, New York Times